Fra Bulgarien til dansk drømmestudent

For seks år siden kunne Yana Nikolova fra Bulgarien ikke et ord dansk. I sidste uge afsluttede hun sin studentereksamen på Gammel Hellerup Gymnasium med 12 i alle fag, seks fag på A-niveau og et gennemsnit på 12,7.

For ca. 3,5 år siden fik Gammel Hellerup Gymnasium en ansøgning, hvor der bl.a. stod:

”Jeg er en person, der interesserer mig for alt. Jeg er nysgerrig, flittig og kritisk i min søgen efter viden, og jeg er altid glad for en chance for at lære noget nyt om verden omkring mig.” Mailen var fra Yana, der på det tidspunkt kun havde boet i Danmark i 2,5 år efter at være flyttet til landet fra Bulgarien med sin familie. Da hun kom til Danmark, kunne hun ikke et ord dansk. I dag har hun ifølge sine gymnasielærere og -venner et større ordforråd end de fleste danske elever.

Yana afsluttede i sidste uge sin tid på Gammel Hellerup Gymnasium med et gennemsnit på 12,7 og har dermed opnået det højest mulige gennemsnit i en studentereksamen. Hun har fået 12 i alle fag og har haft seks fag på A-niveau. Derudover har Yana deltaget i en bred vifte af talentaktiviteter på skolen, gået til udvidet matematik, været lektiehjælper for andre elever og har været med til at vinde DM i fransk. Yana har også fundet tid til at deltage i skolens kulturcafé, hvor elever har hjulpet unge flygtninge fra Gentofte Kommune med lektier og hygget sig med forskellige sociale aktiviteter.  

Yana fortæller, at hun har haft rigtigt gode lærere i alle fag og er blevet inspireret af undervisningen:

”Det, jeg bedst kan lide, er, når lærerne fortæller om fagligt stof, der også ligger ud over pensum. Så begynder man at forstå passionen for faget, og får ikke kun den viden, der er nødvendig for at gå til eksamen. Det har mange af lærerne været gode til”.

Yana er bestemt ikke kommet sovende til de flotte resultater og har gennem sin gymnasietid lagt et stort arbejde i at forbedre sig i alle fag. Der har dog også været tid til veninder: ”Jeg har fået rigtig mange veninder og et rigtig godt netværk her på gymnasiet,” fortæller Yana. ”Det betyder rigtig meget, hvis man synes, det faglige bliver lidt hårdt ind imellem. Så glæder man sig stadig til at komme i skole og se sine veninder. Vi har også kombineret det faglige og sociale: Lavet lektier sammen og hygget os med det,” fortæller Yana.

En imponeret lærerskare

Det er ikke kun Yanas karakterer i sig selv, der gør indtryk. Stort set alle de lærere, der har undervist Yana, er imponeret over hendes tilgang til læring og sociale kompetencer.

”Hun er den dygtigste ikke-frankofone franskelev, jeg nogensinde har haft i gymnasiet. Hun fik selvfølgelig 12 til franskeksamen på B-niveau i 2.g, men det sagde i virkeligheden intet. Hendes præstation var på A-niveau tangerende til begynderuniversitetsniveau. Hendes nysgerrighed var uendelig og enormt inspirerende,” fortæller Solveig, der bl.a. underviser i fransk på Gammel Hellerup Gymnasium.

Sådan kan næste alle Yanas lærere fortælle: ” Hun er, udover at være enormt engageret og positiv i alle sine fag på et sjældent højt fagligt niveau, en imødekommende og engageret elev og har blandt andet deltaget i kulturmødecaféerne.” fortæller Bengerd, der underviser i oldtidskundskab.

Niels Christian, der underviser i fysik og matematik, supplerer: ”Yana er en af de mest behagelige og begavede elever, jeg nogensinde har haft! Hun har udnyttet de tre år på GHG optimalt og har suget til sig som en svamp.”

Lær af din nysgerrighed og passion, når du kommer til Danmark

Yanas historie er næsten for god til at være sand. Hendes egen forklaring på de flotte resultater er, at hun har arbejdet hårdt og har en meget stor nysgerrighed for verden omkring sig.

Det er også nysgerrigheden hun mener skal være drivkraften for andre udlændinge, der kommer til Danmark. ”Først og fremmest skal man være forberedt på, at det er hårdt. I starten tænker man: Jeg lærer aldrig dansk. Men man skal fokusere på de små skridt, og lige pludselig kan man en hel masse. Så er det vigtigt at lære på en måde, hvor man er nysgerrig og har en naturlig interesse. Jeg elsker for eksempel at læse, og derfor læste jeg en masse danske bøger, da jeg var i gang med at lære dansk. Det kan også være, man elsker at se film: Så se en masse danske film eller andet, hvor man har en naturlig passion. Så glemmer man, at man er i gang med at lære, og så går det meget nemmere,” forklarer Yana.

Fakta

Yana ved endnu ikke, hvad hun gerne vil efter gymnasiet. Hvis hun starter på en videregående uddannelse inden for to år, vil hendes gennemsnit stige med otte procent og ende på 13,7

På billedet ses Yana med sine forældre og lillesøster