GHG gymnasiekor til unik uropførelse i New York

For første gang skal et dansk gymnasiekor optræde i Lincoln Center i New York. Anledningen er en uropførelse af korværket Tango Credo af den berømte argentinske komponist Martin Palmieri. Koncerten finder sted den 30. april 2017, men det hele startede med, at den argentinske dirigent Saul Zaks så TV Avisen i juni sidste år…

I juni sidste år fik rektor på Gammel Hellerup Gymnasium en usædvanlig opringning. Det var den grammy-nominerede argentinske dirigent Saul Zaks, der ville invitere Gammel Hellerup Gymnasiekor til at deltage i en Uropførelse af det latinsk værk ”Tango Credo” i selveste Lincoln Center i New York.

Henvendelsen blev stillet videre til korleder Mona Høgh Thylgård: ”Jeg tænkte bare: Det her er crazy,” fortæller Mona. ”Men selvfølgelig - det skal vi! Det er én gang i livet, at man får sådan et tilbud, så vi springer ud i det.” Siden er tiden gået med at søge om midler og ikke mindst øve værket. På torsdag den 27. april er koret klar til at rejse til New York, for at fortsætte prøverne der.

Baggrunden for opringningen var, at koret den 6. juni 2016 deltog i åbningen af en ny Jutlandia udstilling på den koreanske ambassade samme med pianist Egill Gunnarsson. Her sang de blandt andet den koreanske nationalsang på koreansk og et indslag blev bragt i TV Avisen og i Tv2 Lorry.

Det blev set af mange og altså også Saul Zaks, der blev betaget af koret.

To gange verdenspremiere

Når det danske kor stiller sig på scenen i det berømte Lincoln Center i New York er der tale om ikke mindre end to verdenspremiere. For det første er der urpremiere på Tango Credo, og for det andet er det første gang, at et dansk gymnasiekor optræder I Lincoln Center.

”Vi er vildt spændte på hele oplevelsen,” fortæller Mona Thylgård. ”Det bliver en fantastisk oplevelse at være en del af en urpremiere sammen med et kæmpe multikulturelt kor, det bliver en stor oplevelse at optræde i Lincoln Center, og så er det jo New York,” smiler Mona.

En anden verden af musik

Koret er kommet på nye udfordringer da hele værket er på latinsk og domineret af sydamerikansk musiktradition. ”Det er helt anden tonalitet og rytme, end vi er vant til at arbejde med og så er det samtidig også et langt værk på 9 klassiske satser, så det er både en lærerig og rigtig spændende udfordring for koret at arbejde med værket,” fortæller Mona.

Tango Credo beskrives som et signifikant nyt værk, der bl.a. understreger tango som en del af den spansksprogede musikalske kanon. Værket repræsentere den argentinske sjæl fra Salta i nord til Buenos Aires til Tierra del Fuego ved verdens ende.

Se mere på https://www.facebook.com/groups/593540074188541/?notif_t=group_added_to_group&notif_id=1492676424668628

http://www.lincolncenter.org/show/dciny-presents-viva-la-musica-de-argentina

http://www.kapelmesterforening.dk/cv/taa/zaks,saul.pdf

https://www.newyorklatinculture.com/dciny/