På billedet ses Xavier med sin pokal

Xavier Thorsen går i 3.b på Gammel Hellerup Gymnasium og kan nu kalde sig den bedste gymnasieelev i Danmark i kategorien ’fransk som modersmål’.

Titlen fik han efter at have deltaget i den store skandinaviske sprogkonkurrence iLcompetition, med mere end 20.000 deltagere. Sprogkonkurrencen er den største i Skandinavien inden for sprogene tysk, fransk, spansk og engelsk.

Xavier har altid været meget interesseret i sprog og er vokset op i en fransk/dansk familie som tosproget. På Gammel Hellerup Gymnasium har han som den eneste elev fået lov til både at have spansk og fransk på A-niveau, da det var et stort ønske for ham. Sprog-nørderiet stopper dog ikke, når Xavier går hjem fra skole: ”Min mor er fransk, og min far er frankofil, og så er vi alle sammen helt vilde med sprog. Det er noget, vi altid har nørdet meget med i familien,” fortæller han. ”Min familie blev helt vildt glade, da jeg vandt konkurrencen. De jublede bogstavelig talt,” griner Xavier.

Konkurrencen går ikke kun ud på at mestre sproget til perfektion, men Xavier bliver også testet i sin kulturelle viden om Frankrig. Den franske kultur er dog også kommet ind med modermælken på trods af, at han er vokset op i Danmark. Turen går flere gange om året til Frankrig, hvor hans mors familie bor, og så har han gået på den franske skole på Frederiksberg i 12 år. ”Alt undervisning – ud over sprogfag – foregår på fransk. Så er der en helt anden disciplin end i almindelige danske skoler. Man rejser sig op for lærerne, siger Monsieur og Madame, og man får mange skældud, hvis man eksempelvis ikke har lavet sine lektier. Det kan jeg godt mærke, jeg skal vænne mig til her i gymnasiet, hvor der er meget mere selvdisciplin.”

Når Xavier er færdig med gymnasiet er det også sproget og kulturen, der ligger højest på ønskelisten. Helt konkret er en rejse til Latinamerika på tegnebrættet, hvor det spanske for alvor skal stå sin prøve.

Kæmpe tillykke til Xavier med det flotte resultat!