Det var nogle af de helt store navne inden for dansk litteratur, der var til Litteraturens Dag på Gammel Hellerup Gymnasium. En dag der har til formål at inspirere unge til at læse mere litteratur. Noget, der kan være stort behov for i en tid, hvor korte nyheder og tekster på skærmen udgør en større og større del af den måde, vi læser på.

Salen på Gammel Hellerup Gymnasium var fyldt da forfatterne Morten Pape, Iben Mondrup og Jesper Wung-Sung holdte oplæg og svarede på spørgsmål til Litteraturens Dag. Forfatterne var gode til at fange publikum, uddybe spørgsmål og gøre det spændende bl.a. andet med humor og meget personlige beretninger. Eleverne lyttede med stort engagement og stillede mange nysgerrige spørgsmål til de tre forfattere.

Langt fra Gentofte til Urbanplanen

Når man er vokset op i Gentofte eller omegn, kan det være en stor oplevelse at høre om det miljø, den vold og racisme, der har været en del Morten Papes opvækst og skildres i hans anmelderroste bøger ’Planen’ og ’Guds bedste børn.’

Morten Pape kom i sit oplæg meget ind på hans opvækst. Om hvordan hans mor og far aldrig har været der for ham og om hans venner blandt indvandregrupperingerne omkring Urbanplanen. Mange elever gav udtryk for, hvor interessant det var, at høre om det miljø, som Morten Pape er vokset op i, hvilket også inspirerede til at dykke ned i hans to bøger, som er et autofiktivt billede af hans virkelighed.

To ryk og ristede løg

Man behøver ikke at have oplevet noget vildt for at blive en god forfatter. Det var noget af det Jesper Wung-Sung fremhævede under hans oplæg. Samtidig fremhævede han også, at det er et godt udgangspunkt, at skrive om noget man selv har oplevet. Jesper Wung-Sung kommer selv fra Ærø, fra et helt normalt samfund. Han skriver derfor også selv om oplevelser, man måske selv støder på i hverdagen. Han henviste eksempelvis til hans egen bog, ’To ryk og en aflevering’ og om historien med to mænd der snakker over en hotdog med ristet løg.

Opvækst i Grønland

Iben Mondrup kom meget ind på hendes opvækst i Grønland og om hende som ”danskerbarn,” som hun kaldte det. Hun snakkede om, hvordan Grønland og grønlændere altid har været længere ned i hierarkiet en dansk sammenhæng, møder mange fordomme, og om hvordan hun skildre det i sine bøger. Hun snakkede om sit liv, og om hvordan hun altid har følt sig fremmed. Enten som en dansker på Grønland eller som en grønlænder i Danmark.

Digt-slam og musik

Som ekstra underholdning til Litteraturens Dag var der også besøg af to poetry slammere og to bands fra GHG’s sangskrivercafé ’Bib’s Corner’.

Poetry slammerne fortalte og viste, hvordan man var en slammer. De opførte begge to digte, de selv havde skrevet, og konkurrerede mod hinanden, hvor GHG’s elever var dommere. Dagen blev afrundet med musik fra fem elever fra ’Bib’s Corner’.