I går blev der afholdt en flot åbning af udstillingen ’ MYSTERIET OM GRAVEN’ på Kroppedal Museum. En udstilling 75 elever fra Gammel Hellerup Gymnasium har været dybt involveret i.

Se en flot video om forløbet her.
Videoen er lavet af Aleyna Sara Yildiran, Angelina San Martin Matthiesen, Grace-Leticia Yapo Assi, Kornelius Juul Frisdahl og Sebastian Krener Balling. Det er Sebastian, der har stået bag kameraet og har klippet filmen

Astrid Wied og Emilie Jess-Jacobsen fra 2.w åbnede udstillingen sammen medmuseumschef Mads Thernøe. Pigerne fortalte meget flot om elevernes involvering i udstillingen og hele forløbet og samarbejdet. Både med Statens Naturhistoriske Museum og Kroppedal Museum En særlig tak til Biotek-lærer og lektor Bo Kildeager, der har været primus motor bag hele samarbejdet.

Elever laver grundforskning

Tre biotek klasser fra GHG indgået i et professionelt forsknings- og formidlingssamarbejde med de to museer. På Statens Naturhistoriske Museum har de undersøgt læderlåget på en urne fra bronzealderen, og de har nu produceret plakaterne til udstillingen om urnegraven på Kroppedal Museum.

Det er utroligt sjældent, at man finder velbevaret organisk materiale fra bronzealderen. Og vi har endda fået lov til at undersøge læderlåget fra en urnegrav med en helt ny forskningsmetode kaldet protein-fingeraftryksmetoden. Vi ledte efter proteinet kollagen for at finde ud af, hvilket dyr læderet stammer fra.” Sådan fortæller Emilie Jess-Jacobsen, der går i 1.w. på Gammel Hellerup Gymnasium.

Urnegraven stammer fra yngre bronzealder, og den indeholdt resterne af en ung kvinde og et nyfødt barn. En tragisk historie om en fødsel, der endte helt galt. I urnen lå de dødes brændte knogler og bronzesmykker, og det hele var dækket af et læderlåg.

Det er lektor og amatørarkæolog Bo Kildeager, der har fået idéen til samarbejdet mellem Gammel Hellerup Gymnasium og de to museer, Statens Naturhistoriske Museum og Kroppedal Museum.

”Vi var så heldige at mine bioteknologielever har fået lov til at lege med museerne. Eleverne har prøvet at arbejde som forskere, de har fået kendskab til en ny metode, og nu bliver deres postere om projektet udstillet sammen med urnen,” siger Bo Kildeager.

Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, driver projekt Next Generation Lab, som inviterer gymnasieelever med ind i museets forskning i arkæologi med fokus på middelalder og renæssance.

”Sjældent materiale, som dette læder fra bronzealderen, indgår normalt kun i professionel forskning, så det er helt unikt, at vi har haft mulighed for at invitere elever til at arbejde med det,” siger Luise Ørsted Brandt, som leder citizen science-projektet og til daglig arbejder som lektor på Globe instituttet på Københavns Universitet.

”Jeg synes, det er fantastisk at kunne videregive min interesse for forhistorien og det tværfaglige felt, som vi arbejder med, ved at gøre eleverne til direkte medskabere af ny viden om deres egen forhistorie,” siger Luise Ørsted Brandt.

Indblik i konserveringsmetoder

De 75 gymnasielever er kommet helt tæt på arkæologernes og konservatorernes arbejde. De har fået en introduktion til konserveringsværkstedet på Kroppedal Museum, og de har set en aktuel udgravning i Glostrup. Nu er de så ved at lægge sidste hånd på deres postere til den kommende udstilling.

”Vi har skrevet om, hvorfor fundet af urnen og læderlåget er vigtigt, og så fortæller vi historien om den unge pige, der døde i barselssengen, og barnet der også døde. Vi fortæller om de fine gaver, de fik med i graven, det virker ret godt på museumsgæsterne,” fortæller Astrid Wied Christiansen, der går i 1.w. på Gammel Hellerup Gymnasium.

Resultatet af samarbejdet mellem de to museer og Gammel Hellerup Gymnasium kan opleves på Kroppedal Museum fra den 19. maj

FAKTA

Om Statens Naturhistoriske Museum

Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet er beliggende i hjørnet af Botanisk Have og består også af Zoologisk Museum på Østerbro.

Museet har ansvaret for forvaltningen af de nationale naturhistoriske samlinger og den tilknyttede forskning og formidling. Samlingerne omfatter cirka 14 millioner genstande indsamlet gennem 400 år, og indgår i mange internationale forskningsprojekter.

Alle kan hjælpe med at forske i den danske natur på Statens Naturhistoriske Museum. Her inviterer museets Citizen Science-projekter alle til at hjælpe med at forske inden for forskellige emner.

Om Kroppedal Museum

Kroppedal Museum giver dig hele historien om Vestegnen: Fra dengang de første mennesker i oldtiden slog sig ned i området til nyere tiders forstadssamfund.

Vi er et Vestegnsmuseum, der formidler viden om astronomihistorie og vikingetiden. Her kan du lære om den berømte danske astronom Ole Rømer, der berigede naturvidenskaben med sin epokegørende opdagelse af ”lysets tøven”. Du kan også se vikingeudstillingen ”Hver dag er en kamp” og gå en tur på den 100 meter lange Vikingebro over Store Vejleådal. Vi ligger ved Vestskoven, så det er oplagt at kombinere et museumsbesøg med en skovtur.

Adresse

Kroppedal Museum

Kroppedals Allé 3

2630 Taastrup