I februar 2023 udkom lydbogen ’Til fest med Eliten’, hvor tidligere elev på Gammel Hellerup Gymnasium, Klara Togo Donkild, fortæller om sine oplevelser som en del af ungdomskulturen i Nordsjælland. Torsdag den 13. april var hun inviteret tilbage på Gammel Hellerup Gymnasium for at gøre ledelsen klogere på hendes oplevelser.  

Vi synes, det er godt og relevant, at Klara Togo Donkild fortæller om de oplevelser, hun har haft som en del af ungdomskulturen i Nordsjælland og selvfølgelig også om sin tid på Gammel Hellerup Gymnasium. Selv om Klaras oplevelser ligger 6-7 år tilbage, og selv om der har været mange tiltag på gymnasiet siden, er hendes bog stadig et relevant indspark til refleksioner over ungdomskulturen og gymnasiets ageren, og dele af bogen har derfor også allerede været brugt som oplæg til debat i undervisningen på GHG.  

Se GHG’s reaktion på bogen 

I dag var Klara til møde med rektor Bjarne Edelskov: ”Jeg har været ansat som rektor på Gammel Hellerup Gymnasium i lidt over tre år. Jeg er meget interesseret i at blive klogere på ungdomskulturen. Jeg havde derfor spurgt Klara, om hun havde lyst til at kigge forbi og fortælle om de oplevelser, der danner baggrund for bogen. 2016 kan virke som længe siden for vores elever, og derfor er det spændende at høre Klara fortælle, hvorfor hun har skrevet bogen, hvad hun håber, de unge og skolen kan lære af lydbogen, og om hun selv oplever, at kulturen har ændret sig fra 2016 og til i dag? 

Efter mødet fortalte Bjarne: “Det var virkelig et godt møde som gjorde kæmpe indtryk, og det var meget spændende at høre Klara fortælle om hele hendes vinkel på og oplevelse af at vokse op i Nordsjælland og hendes tre år på Gammel Hellerup Gymnasium.”  

Faktisk var snakken så gensidigt inspirerende, at der nu er tale om et fremtidigt samarbejde, hvor Klara eksempelvis kan komme og holde nogle inspirationsoplæg på skolen.  

Jo flere forskellige vinkler vi kan få belyst ungdoms- og gymnasielivet fra, jo klogere bliver vi og jo bedre vil vi kunne navigere. Det var meget tydeligt at vi ud fra et dannelsesperspektiv vil det samme: Skabe så trygge og gode rammer for unge som muligt, “ fortæller Bjarne. Heldigvis var der mange af de nedslagspunkter og traditioner, som Klara under mødet fremhævede fra sin gymnasietid, som har ændret sig og ikke længere er en del af Gammel Hellerup Gymnasium.  

Når man hører Klara fortælle, må man faktisk sige, at der er tale om en kulturændring, hvor mange ting er ændret ret radikalt på gymnasiet. Jeg ved, at man, da Klara gik på skolen, også gjorde meget for at bryde med hierarkier og usunde traditioner, men i dag har man både flere lovmæssige redskaber, en anden samfundsdebat og en skærpet opmærksomhed på, hvad der skaber en usund kultur.” 

 Vi skal altid have fokus på, hvad vi kan gøre bedre  

Det er altid dybt beklageligt at høre om elever, der har haft grænseoverskridende oplevelser, og Klaras fortællinger fra ungdomsmiljøet i Nordsjælland er voldsomme og gør indtryk. Selvom der har været mange tiltag på skolen, siden Klara gik her, skal vi altid være i dialog med de unge, deres forældre og naturligvis også kigge indad på ungdomsuddannelserne og spørge: Gør vi det godt nok? Kan vi gøre endnu mere? Hvordan støtter vi bedst de unge til at leve et trygt ungdomsliv, hvor de passer på sig selv og hinanden. Med 1000 elever og dermed 1000 subjektive oplevelser af gymnasielivet, ville det være naivt at hævde, der ikke kan være elever, der oplever, at deres grænser bliver overskredet. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden forholder os nysgerrige, bliver i dialogen men også handler prompte, når vi oplever adfærd, som strider mod vores værdigrundlag” siger rektor Bjarne Edelskov. 

Selvom meget har ændret sig, er det ikke det samme, som at der ikke kan være andre områder, der har brug for et ekstra fokus eller nye tiltag. Derfor vil vi altid gerne i dialog med elever, forældre eller andre, der har input eller erfaringer, der kan gøre os klogere og bedre.  

Vi har eksempelvis løbende fokus på alkoholkultur, hvordan vi skaber rammer for trygge fester og mangfoldighed som en central værdi.  

Det er klart, at en af vores vigtigste opgaver er at skabe så gode og trygge rammer for de unge som overhovedet muligt, og dermed rammer for gode fællesskaber og læringsmiljøer. 

Heldigvis viser forskellige elevtrivselsundersøgelser, at vores elevtrivsel generelt er god, og vi ligger over landsgennemsnittet på mange parametre.   

Høj trivsel er dog ikke en undskyldning for ikke hele tiden at arbejde på at forbedre miljøet på gymnasiet. Vi igangsætter derfor løbende nye indsatser med fokus på trivsel, hvilket man bl.a. kan læse mere om her 

Har man yderligere spørgsmål kan man kontakte vores kommunikationsansvarlige Sanne Arvin på 30272043.