Seksualundervisning er sat på danske gymnasiers skoleskema, og i dag blev der holdt ’Kønnenes dag’ på Gammel Hellerup Gymnasium for alle skolens 2.g’ere.  Formålet med dagen er at give eleverne forskellige vinkler på køn og seksualitet og få sat en masse ord og fakta på nogle af de ting, det kan være svært at tale om, og som der florerer mange myter omkring.

Første foredrag var om ’moderne maskulinitetsidealer’ med Kenneth Reinicke, der er lektor i mandeforskning på RUC. Han forklarede bl.a. hvordan mænd både har været det privilegerede køn, men samtidig er de dårligst stillede i statistikker om helbred, levealder, kriminalitet, ensomhed, misbrug m.v. En del af forklaringen skal findes i det traditionelle maskulinitetsideal, hvor det har været skamfuldt for mænd at vise sårbarhed og bede om hjælp. I dag er det for de fleste langt mere acceptabelt at tale om følelser, prioriterer tætte relationer, tale om kønsidentitet og vise sårbarhed. Vi er dog samtidig i en tid med stor splittelse både mellem mænd og kvinder og mellem forskellige former for maskulinitetsforståelser. En del søger tilbage mod tidligere tiders maskulinitetsidealer, mens andre finder nye moderne rollemodeller.

Efterfølgende havde GHG’s elever haft mulighed for at stille anonyme spørgsmål til ’Sex-panelet’ ved journalist og blogger Emma Libner, der bl.a. er kendt fra Instagramprofilen, podcasten og bogen ’Kh Underlivet.’ Hun havde taget tre gæster med som var: Jo Hjerrild, der er læge og med i programserien ’Sex med P3’. Oliver Anton, der er politisk aktivist og forperson for foreningen ’Lev og lad leve’, som er en bevægelse mod hadforbrydelser. Sidste gæst var Kathrine Graas, som er journalist og butiksbestyrer i sexshoppen Peech på Nørrebro. 

I panelet fik de svaret på en del spørgsmål fra GHG’s elever som bl.a. omhandlede: Skam ved at have herpes, grænseoverskridende adfærd i nattelivet, myter om at sex altid er penetrationssex, orgasmekløften mellem mænd og kvinder og meget mere.

I sidste del af kønnenes dag var eleverne delt op i forskellige workshops med emnerne:

’LGBTQ-rettigheder i EU’ ved Mathias Niebuhr

’Kønsidealer blandt unge kvinder’ ved tidligere GHG’ere Juliette og Clara

’Samtykke i praksis’ ved lærer Karoline Monberg og elever

’Kønssygdomme og sex’ ved sundhedsvejleder fra Gentofte Kommune

’Digitale krænkelser’ ved  Ph.d. Anne Mosegaard Gravholt

Tusind tak til alle vores fantastiske gæster, arrangørerne fra GHG og til GHG’s 2.g’ere der deltog engageret i dagens forskellige indslag.