I anledningen af fødselsdagen har vi interviewet en række tidligere elever om deres tid på Gammel Hellerup Gymnasium: Hvad husker de bedst? Og hvad de har taget med sig videre i livet fra gymnasietiden?

“Alt det jeg blev introduceret for da jeg gik i gymnasiet, har jeg brugt virkelig meget i mit arbejde.

Ellen Hillingsø

“I gymnasiet: Lige pludselig var der plads til mig, og jeg havde nogle fantastiske lærere.

Nina Munch-Perrin

“Hun ville hellere være sammen med en 3.Ger, som var sådan en flot fyr, der havde bil.”

Jes Dorph-Petersen

“Tiden her for mig har haft helt vild afgørende social betydning”

Elliott Crosset Hove

“Det hårdeste var studentereksamen og tømmermændene”

Mikael Milhøj

“Det var meget naturligt, som en der var interesseret i den matematiske/fysiske linje, at komme herud.”

Henning Milhøj

Arne Astrup

I forbindelse med jubilæet har vi fået et interview med tidligere læge og elev Arne Astrup, leder og professor på KU, som vi var ude på KU og besøge for at mindes hans gymnasietid.

af Ella Kern Schandorff 2.x, Peter Rex 3.i og Anna Mathilde Borgstrøm Larsen 2.u

Arne Astrup starter ud med en joke, hvor han fortæller, at vi ingen saftige detaljer får, før optageren er slukket. Så er vi i gang, og vi stiller ham et par spørgsmål:

Hvordan så bygningen ud, da du gik på Gammel Hellerup Gymnasium?

”Dengang jeg gik der, så det lidt anderledes ud. Hele boblen var der ikke, der var bare en almindelig skolegård.”

Hvordan hænger hele din uddannelse og grunden til du er, der hvor du er, sammen med GHG?

”Jeg startede på GHG i 1971, blev student i 1974 og gik så direkte over til at læse medicin, da jeg var færdig. Dengang var der ikke noget som hed adgangsbegrænsning på universiteterne, så dengang handlede det bare om at bestå, så vi var sådan ret ligeglade med, hvad vi fik i karakter. Der var ligefrem nogle fra min årgang, der havde et væddemål om, hvem der fik den dårligste studentereksamen. Så vi var virkelig ikke særligt seriøse, det var mest fest og ballade.”

Hvad har gymnasiet betydet for dig?

”Det var ligesom første skridt til at komme ind og studere. I modsætning til folkeskolen var der mere, der blev lagt over på en selv. Det med at lære at studere selv og selv at tage noget ansvar samt at arbejde sammen med andre – og så det med at lære at udtrykke sig mundtligt, både på dansk og engelsk og så videre, det var med til at lære sådan en almen dannelse. Det som gjorde, at jeg valgte at læse medicin var, at man dengang kunne vælge at være sproglig eller matematiker, og jeg valgte så den biologiske linje, for jeg var ret så interesseret i biologi.”

Hvorfor valgte du at starte på GHG?

”Altså ØG lå lige ved siden af min folkeskole, men dengang synes vi bare, de virkede så snobbede, og så havde vi hørt at Gl. Hellerup var et federe sted, så sådan blev det. Og jeg boede meget tæt på GHG, så jeg synes, det var det, jeg skulle. Min gymnasietid var virkelig fed. Jeg husker en gang, hvor vi skulle løbe til Svanemøllen st, og det synes vi simpelthen var for latterligt, så vi tog en taxa, og tog den så tilbage, da vores lærer passerede os. Det sjoveste ved det hele var, at jeg så skulle ende med at blive chef for institut for idræt.”

Til sidst fortæller han sit sjoveste minde fra Gammel Hellerup Gymnasium: ”

Til sidst fortæller han sit mest markante minde fra Gammel Hellerup Gymnasium: ”Altså der skete jo mange sjove ting, men især da jeg gik i 2.g (2V), hvor nogen fra klassen over mig i 3V havde lavet en bombe og havde stillet den foran rektors kontor, hvorefter den så var sprunget. Det var et mindre mirakel at ingen kom til skade, og de to bagmænd blev bortvist. Det var en grov klasse, og da rektor frygtede at vores klasse ville prøve at leve op til dem kom vi til at hedde 3U, og altså ikke 3V.

Ud over dette var det mest morsomme, da vi havde musik og vores lærer spillede et eller andet, og pludseligt kommer der en bil kørende ind i gården, hvor der er en kæmpestor sejlbåd bagpå, som de har fået hentet nede i havnen, fået op og sat af ude i gården. Og for det ikke skal være løgn, så fik vores lærer også regningen for det”

Vi takkede tusinde gange Arne Astrup for at dele sin skønne gymnasietid med os.

Leonora Colmor

Lørdag d. 23. februar 2019 var der Dansk Melodi Grand Prix på DR1, og det var en helt speciel dag for en vis person. Det var nemlig en af GHG’s gamle elever Leonora Colmor Jepsen, der vandt konkurrencen med sangen ”Love Is Forever”, og som røg videre til semifinalerne i Eurovision Song Contest. Leonora har igennem sin tid på GHG optrådt og sunget flere gange foran forskellige publikummer. Om det så var til morgensamling, musikcafeer, i musicalen eller til det daværende Bib’s corner (GHG’s sangcafé red.). Men denne gang var det på en lidt større scene, et større publikum og på live TV. Vi fra GHG havde heldigvis chancen og muligheden for at høre Leonora om hendes store øjeblik på scenen.

Af Asker Manvell Shannong 3.y & Frederik Emil Clausen 3.i

Vi bad hende forklare, hvordan det var at stå på den store scene i Herning. ”Det var sådan lettere sindssygt. Jeg havde ikke lige prøvet at stå på sådan en stor scene og overfor så mange mennesker og med så mange professionelle folk, der var involveret – Jeg tror måske, at jeg fik et lille blackout.” Sagde Leonora smilende. ”Men det var en hel vild fornemmelse at stå på scenen og med alt den kærlighed, der strømmede til. Det var helt vildt.”

”Hvordan var det, at du kom med i konkurrencen?” Spørger jeg Leonora ”Jeg var faktisk så heldig, at jeg blev kontaktet af DR – af nogen, der havde lavet en sang. De mente, at den kunne jeg da lige synge, og det gjorde jeg så. Jeg skal faktisk takke Ulrik Lauridsen, for at jeg overhovedet var med i Dansk Melodi Grand Prix, da de havde fundet en video på Facebook, hvor jeg sang til musikcafeen sidste år, hvor Ulrik spillede klaver.”

”Så det er simpelthen pga. GHG og Ulrik, at du var med i DMGP?” Spørger jeg. Hvorefter at hun nikker anerkendende og svarer ja. Samtalen drejer sig derefter om, hvordan GHG har hjulpet hende med at synge. ”Det var først i forbindelse med Musik C eksamen-projektet, at jeg begyndte at bruge musikken seriøst. Så var der også til forårskoncerten og Bib’s corner, som var sådan mine rigtige første optrædener foran publikum. Det var starten på det hele. Og så var der også musicalen, hvor jeg havde min egen sang med, da jeg gik 2.g, ”Be Here”, og så var jeg også tekstforfatter året efter.”

”Har du nogen råd til nogle GHG’ere, der har et lille musiktalent?” Spørger jeg. Hvorefter hun svarer, ”Hvis man bare har sådan en måske idé eller en lille lyst til at ville noget inden for musikken, så skal man gøre det. Helt klart – for mit liv havde set helt anderledes ud, hvis jeg ikke havde gjort nogle bestemte ting. Og så ville jeg ikke have været her, hvor jeg er nu… Også selvfølgelig øve sig. Både derhjemme, men også foran andre. For det bliver man en del bedre af. Og tro på sig selv… Og så deltage i musicalen” Afslutter hun smilende.

Kommentarer fra lærerne om Leonora:

Det har været fantastisk at overvære Leonoras udvikling fra en noget usikker og stille pige i 1.g, som mest havde tid til at skøjte – til en meget dygtig, moden og sjov pige i 4.g. Leonora har altid været enorm kreativ, hvilket hun både har vist i undervisningen, til skolens musicals og diverse musikarrangementer – hende kan vi alle godt være stolte af og hun er i den grad savnet på GHG. – Tina Borregård

Leonora har så megen musik i sig, og det var skønt at have hende med i skolens musical. Hun holdte hele salen i sin hule hånd. – Nick Manis

Da jeg så Leonora for første gang var ved Bib’s corner. Hun havde svært ved at tage det første spring ud i det. Men så snart hun kom op på scenen, så blomstrede hun. Og hun har ikke set sig tilbage siden. – Per Vilhelm Hansen.

Hun er sindssygt musikalsk – mest musikalske person, jeg nogensinde har kendt. Helt nede på jorden type – Så hvis der nogen kan der klare at være med i Dansk Melodi Grand Prix, så er det hende. – Ulrik Lauridsen

 

Gymnasieminder fra den anden side af Atlanten

De fleste af de GHG’ere vi har interviewet i forbindelse med fødselsdagen har gjort karriere inden for vidt forskellige brancher i Danmark. Andre er endt i udlandet, hvor gymnasievenskaber består på trods af adresser i helt andre dele af verden. Mikkel og Sean var tætte venner gennem deres gymnasietid som startede for 16 år siden. Det er de stadigvæk, men i dag er Hellerup udskiftet med adresser i New York.

 

Mikkel Plagborg-Møller

Hvad laver du i dag?

Jeg er Assistant Professor på økonomisk afdeling i Princeton University (New Jersey, USA). Jeg bor i New York City med min kone Sumin og hund Toby.

Hvornår gik du på GHG?

2003-2006

 Hvad har gymnasietiden betydet for dig?

Enormt meget! Ligesom mange andre, tror jeg, det var i gymnasiet at jeg fandt ud af hvilken person, jeg virkelig er. Både på det sociale og det faglige plan.

Hvad har gymnasietiden betyder for dine valg og karriere?

Jeg har altid godt kunne lide matematik, men det var i gymnasiet, at jeg besluttede mig for at gøre det til en karrierevej. Det endte med, at jeg søgte ind på matematik/økonomi-studiet på KU, hvilket senere førte til et ph.d.-studie i økonomi i USA.

Hvad har du generelt kunne tage med dig fra gymnasiet videre i livet?

Gymnasiet lærte mig, at man skaber den bedste balance og produktivitet i sit liv ved at være sig selv og også lade andre være sig selv. Derudover viste mine lærere mig, hvor spændende og meningsfuldt det kan være for alvor at specialisere sig i et emneområde.

 Har du stadig kontakt med nogle af de venner, du fik i gymnasiet?

Ja, og sjovt nok har jeg haft lige så meget kontakt med venner fra parallelklasserne som fra min egen klasse. Min klassekammerat Sean, som jeg faktisk har været venner med siden folkeskolen, bor også i New York, så vi ses jævnligt.

 Hvad har de betydet for dig senere i livet?

Som udlandsdansker er det nogle gange svært at holde kontakten til Danmark, men mine bedste gymnasiekammerater har altid været friske på at mødes, når jeg kommer forbi – og ofte med kort varsel. Jeg var meget heldig at have en dygtig vennekreds i gymnasiet, så jeg har også nogle gange mødt venner i udlandet, når de har været på studieophold eller forretningsrejser. Den kontaktlinje til Danmark betyder utrolig meget for mig.

Kan du huske, hvorfor du valgte at gå på Gammel Hellerup Gymnasium i sin tid?

Faktisk var GHG mit tredjevalg, efter Ordrup og Nærum… Men jeg er så glad for, at jeg endte på GHG!

Hvordan var din gymnasietid?

Positiv på alle områder, og det er ikke en gang en sentimental overdrivelse. Som sagt var jeg rigtig heldig at få en super vennekreds, der inspirerede mig til at være mig selv og til at udfordre mig selv akademisk og kreativt. Jeg følte aldrig, at der var kliker eller socialt pres. Men jeg var også enormt privilegeret at have dygtige lærere, der gav mig lyst til at lægge ekstra energi i lektie- og projektarbejde. Set i bakspejlet er der ikke noget, jeg fortryder (bortset fra mit champagneindtag til gallafesten i 3.g).

Hvad kan du bedst huske fra gymnasietiden?

At spille i band med mine gymnasiekammerater, både til skolemusicals og uden for skoletiden. Jeg spillede trompet og nogle gange keyboard. Min årgang på GHG havde et meget stort antal dygtige musikere. Jeg har desværre ikke så meget tid til musik i øjeblikket, men når det er muligt, spiller jeg stadig nogle af de gamle numre fra GHG-tiden.

Hvad er det sjoveste, du kan huske fra din gymnasietid?

Musicalsene var fantastiske. Jeg spillede tredje keyboard, så det var ikke ligefrem den mest prominente rolle, men jeg nød hele forløbet: de mange timer i øvelokale med Otto Boserup, kampen med teknikerne om at få skruet min lydkanal op, de larmende forestillinger, og de endnu mere larmende fester.

 I en helt anden boldgade bliver jeg også nostalgisk, når jeg tænker tilbage på FYMA-gruppearbejdet… Sammen med mine kammerater Christoffer, Sean og Sixten mødtes vi ofte hjemme hos én af os for at skrive fysikrapport. Ud over Excel-regneark involverede det altid bordfodbold, computerspillet ”Worms”, og store mængder varme toast.

 Hvad var det hårdeste ved at gå i gymnasiet?

Jeg var en lidt nervøst anlagt dreng i folkeskolen, så det tog noget tid at vænne mig til de nye omgivelser. Men mine klassekammerater gjorde det nemt for mig at slappe af på det sociale plan.

 Er der nogle særlige fag/lærere du husker?

Jeg havde mange gode lærere. Det generelt høje kompetenceniveau er noget af det, man kan være stolt af på GHG, synes jeg. Hvis jeg skal nævne bare et par lærere, ville det måske være Merete Munk (dansk) og Michael Szymanski (matematik). Deres indsigt og entusiasme for deres fag var åbenlys fra første time, og det gav virkelig én lyst til at give arbejdet en skalle. Mine FYMA-lærere skabte også en sjov og udfordrende atmosfære.

Hvordan var det sociale liv og fester i din gymnasietid?

Det var først i gymnasiet, at jeg lærte at nyde at gå til fester. Særligt var de mange komsammener hos min klassekammerat Hans hyggelige og mindeværdige. I retrospekt var hans forældre ufatteligt tålmodige mennesker… Studenterfesterne var også et højdepunkt – sjældent har jeg levet så meget i nuet.

Sean Zhong Liu

Hvad laver du i dag?

Investment Banking Vice President hos Citigroup i New York

 Hvornår gik du på GHG?

2003-2006

Hvad har gymnasietiden betydet for dig?

Solide venskaber (fx Mikkel Plagborg Møller som jeg også gik i folkeskole med); dannede gode vaner, både socialt og fagligt; mulighed for at udforske mine kreative hobbyer (årlige musical med Otto)

Hvad har gymnasietiden betyder for dine valg og karriere?

GHG gav mig en utroligt bred vifte af evner, og før jeg endte på CBS overvejede jeg både Matematik/økonomi, Arkæologi eller Cand.Polit.

Mine klassekammerater var også drevne mennesker, der forstod værdien i hårdt arbejde og lidenskab for ens interesser. GHG skabte et miljø, hvor folk kunne være sig selv, fordybe sig i ens kreative og faglige interesser og få al den støtte man havde brug for via det fantastiske lærerkorps.

Hvad har du generelt kunne tage med dig fra gymnasiet videre i livet?

Forståelsen for hvor meget man kan opnå som team (både i FYMA og musical kontekst!)

Har du stadig kontakt med nogle af de venner, du fik i gymnasiet?

Ja, jeg ses stadig med Mikkel Plagborg Møller som også bor i New York. Til tider udveksler jeg også beskeder med andre venner som Christian Torp, Sixten Holm, etc.

Hvad har de betydet for dig senere i livet?

Vi oplevede en vigtig del af vores formative år sammen, så det er godt at vide, at man altid kan ringe eller skrive og få et svar.

Kan du huske, hvorfor du valgte at gå på Gammel Hellerup Gymnasium i sin tid?

Det var faktisk mit tredje valg efter Ordrup og Nærum, som var helt nyt på daværende tidspunkt. Jeg var imponeret efter introaftenen med kreativt indslag fra Otto, men mest tiltrukket af diversiteten, stemningen blandt eleverne, samt GHG’s skarpe kontrast til Øregårds uofficielle elev profil, dvs. det føltes som om der var plads til alle på GHG.

Hvordan var din gymnasietid?

Fantastisk, bliver helt nostalgisk når jeg besøger mine forældre om sommeren og ser alle de nyudklækkede dimittender på deres vognture.

Hvad kan du bedst huske fra gymnasietiden?

FYMA-forsøgene, musicalforberedelse, -afvikling og nachtspiel, Alice Jensen’s fortrukne metode når der var larm i klasseværelset (hårdt rap på bordet med pegepinden så det gav et ordentligt smæk), fransktimerne med Marianne Villemoes hvor vi så Notre Dame de Paris musical og Manon de Sources (gammel fransk film).

Hvad var det hårdeste ved at gå i gymnasiet?

At få tid til det hele og balancere alt perfekt, hvilket selvfølgeligt ikke var muligt. Det var en del af oplevelsen: at lære at håndtere presset og stadig opnå gode resultatet.

Er der nogle særlige fag/lærere du husker?

·       OTTO

·       Nicholas Manis og Sven Engelbrecht (stor del af musicalen!)

·       Matematik med Michael Szymanski (som skrev i min hue!) og dernaest med Niels Martin [Hansen]

·       Fyma Fysik

·       Fransk med Marianne Villemoes

·       Historie med Alice Jensen

·       Oldtidskunstskab med Hanne Bruun

·       Billedkunst med Anne Krabbe

·       Idræt med Frank

·       Janni La Cour I Naturgeografi

·       Bo Kildeager I Biologi

Bo var meget mindeværdig, fordi man altid kunne finde hans utroligt populære tegning af et uidentificerbart dyr på tavlen, når der skulle diskuteres anatomi.

Seans gengivning af Bo’s dyr.

Hvordan var det sociale liv og fester i din gymnasietid?

Helt fantastisk! Fra de utallige cafeaftener i Eddie’s cafeteria (hørte i øvrigt at Eddie ikke længere driver kantinen?) til de mange fester såsom årsfesten med lanciers.

Det var altid en fornøjelse at læse Mosqui2 ugen efter og genleve øjeblikkene med billederne og se hvem kyssede med hvem (det var i de tidlige Facebook dage så vi måtte ty til papirmedier!) og hvad der generelt foregik på skolen.

 

Vidste du, at GHG kun er 5 min. gang fra Hellerup St. og 10 min. på cykel fra Østerbro og Nordvest?