Idag har der været Litteraturens Dag på Gammel Hellerup Gymnasium. Dagen har først og fremmest budt på oplæg fra nogle af Danmarks helt store aktuelle forfatternavne, nemlig Stine Askov, der bl.a. fortalte om bogen ’Nøjsomheden’ og Benedicte Huang, der fortalte om sin debutroman ’Døtreskole’. Udover to meget spændende forfatteroplæg var der skattejagt efter forfatternavne rundt på skolen og ’litterær kagekonkurrence’.

Stine Askov

Med medrivende fortælling og stor underspillet humor fortalte Stine Askov om sin vej fra barndommen mod den imponerende forfatterkarriere, hun har i dag. Hendes forfattervej indeholder atypiske trin på vejen, da hun f.eks. startede livet med bevidst at nægte at lære at læse. Senere fulgte hun i sin mors fodspor og blev uddannet og arbejdede som pædagog før hendes første roman trængte sig på og forfattervejen derefter blev en realitet.

Hun gav en spændende indføring i baggrunden for sin seneste roman ’Nøjsomheden’. I romanen danner det sociale boligbyggeri ’Nøjsomhed’ i Helsingør ramme om de fiktive karakterers liv med en kærlighedshistorie i centrum for fortællingen.

Benedicte Huang

Benedicte Huang startede sit oplæg med at fortælle om sin rejse mod drømmen om at blive forfatter, der både er gået via forfatterskoler i Norge og København. En rejse, der sidste år udmøntede sig i Munch-Christensens debutantpris. Med sin debutroman ’Døtreskole’ har hun indskrevet sig som en af de danske forfattere, der lægges mærke til med flotte anmeldelser for romanen. Med stor ærlighed ogautenticitet fortalte Benedicte om det pres, hun oplevede i årene, hvor hun var færdiguddannet forfatter, men stadig ikke havde fået et gennembrud.

Selvom det ikke var et bevidst valg, er præstationspres også endt med at blive et af temaerne i hendes debutroman, da hovedkarakteren er en meget pligtopfyldende elev på ’Edel Berthelsens Døtreskole’. Centralt for romanen er en intens veninderelation, der bl.a. er blevet til med inspiration fra en af Benedictes egne relationer i teenageårene. Mange af bogens temaer skriver sig direkte ind i det ungdomsliv, der er aktuelt for GHG’s elever i dag. 

Alle GHG’s 2.g’ere var til begge forfatteroplæg og efter hvert oplæg blev der stillet mange nysgerrige spørgsmål til de to forfatterne.

Baggrund for Litteraturens Dag

Litteraturens Dag er arrangeret i forbindelse med en særlig indsats på at få unge til at læse mere litteratur ‘GHG LÆSER’. Formålet er bl.a. at træne de unge i fordybelse ved at inspirere dem til at læse mere litteratur. Fordybelse er ikke noget vi bare kan mere, det skal trænes, efterhånden som vi vænnes mere og mere til at læse kortere og hurtige formater.

Litteraturens dag er støttet af Statens kunstfond.