Nyhed 1. april 2024

 

SÅDAN! GAMMEL HELLERUP GYMNASIUM HAR SOM LANDETS FØRSTE GYMNASIUM FÅET DISPENSATION FRA GRUNDFORLØBET.

VI ER SÅ GLADE FOR AT KUNNE DELE DENNE NYHED MED JER EFTER EN ÅBEN OG KONSTRUKTIV DIALOG MED UNDERVISNINGSMINISTERIET.  VI DELER HER VORES NYE TILGANG TIL GYMNASIESTARTEN:

På Gammel Hellerup Gymnasium har vi en vision om at kunne tilbyde vores elever en tryg og fokuseret faglig ungdomsuddannelse fra starten af 1.g. 

Faglighed og fællesskab på Gammel Hellerup Gymnasium 

Som kommende elev på Gl. Hellerup Gymnasium vælger du din såkaldte studieretning inden sommerferien. Det betyder, at du i august måned starter i den klasse, der skal være din base, indtil du bliver student. Det er vigtigt for os at hjælpe dig med dit studieretningsvalg, og det er vigtigt for os, at du får en god både social og faglig start på gymnasielivet, så du kan udforske skolens mange eftermiddagsaktiviteter, talentforløb, udvalgsarbejde, musical, traditioner, klubber, cafeer og fester og på den måde lære hele skolen at kende på tværs af klasser og årgange. 

Før du vælger din studieretning 

At vælge studieretning betyder, at du skal beslutte dig for hvilke 2-3 særlige fag, du skal have eller have lidt mere af i din gymnasietid. Herudover skal du have en masse obligatoriske fag og nogle få individuelle valgfag. Du kommer til at gå i en studieretningsklasse, hvor I deler de særlige studieretningsfag og de obligatoriske fag. I dine valgfag, 2. fremmedsprog (tysk/fransk/spansk) og kunstnerisk fag (musik/drama/billedkunst/design) møder du elever fra de andre klasser på din årgang. Her kan du læse om de forskellige studieretninger, som vi tilbyder på Gl. Hellerup Gymnasium: https://www.ghg.dk/kommende-elev/studieretninger/.   

Hvis du ønsker mere viden og erfaring, inden du vælger din studieretning 

Nogle studieretninger byder på fag, du allerede kender fra grundskolen. Herfra har du måske en god ide om, at fx matematik, musik, biologi eller fransk lige er dig. Men i gymnasiet har du også mulighed for at vælge fag, du ikke allerede kender fra grundskolen. Det gælder fx fag som bioteknologi og erhvervsøkonomi. Hvis du er i tvivl om, hvilken studieretning, der er den rigtige for dig, vil vi gerne hjælpe dig med at undersøge, hvilke fag, der kunne være noget for dig. Det gør vi ved at tilbyde dig, at du i 8. eller 9. klasse kan besøge vores studieretningsdage, som ligger i marts og november måned. Her kan du tilmelde dig besøgsdage, hvor to studieretningsfag, fx engelsk og samfundsfag eller bioteknologi og idræt samarbejder i et tværfagligt forløb. Ved at deltage i undervisningen på en bestemt studieretning kan du blive inspireret og måske mere afklaret om, hvilken studieretning, der passer til dig. Du har selvfølgelig også altid mulighed for at kontakte vores team af studievejledere for at få yderligere vejledning ift. valg af studieretning. Endelig tilbyder vi også særlige forløb for elever i 7.-9. klasser, der har særlige interesser for sprog eller naturvidenskab. Forløbene aftales med din grundskole. På den måde er vi stolte af at kunne oprette en bred vifte af studieretninger og ikke kun de mest gængse.

Hvis du ønsker at vælge om (så bliv) 

Alle kan blive i tvivl, når de starter i gymnasiet. Har jeg valgt den rigtige studieretning? Passer jeg ind i klassen fagligt og socialt? Det er spørgsmål, som vi ofte hører fra elever i den allerførste tid i gymnasiet. Her vil vores opfordring altid være, at man giver sin nye klasse en chance. Vi ved af erfaring, at der skal tid til, før alle i klassen føler sig tilpasse i fællesskabet og i fagene. Men vi ved også, at efter et par måneder, er langt de fleste faldet godt til, og vil for alt i verden ikke undvære deres klassekammerater og de lærere, de nu har brugt tid på at lære godt at kende. Der ligger en stor investering i at starte i en ny klasse på en ny skole. Efter et par måneder begynder du at mærke det positive udbytte af din investering. Et klasseskift i starten af gymnasieforløbet vil sjældent hjælpe på fornemmelsen af at høre hjemme i klassen eller give faglig sikkerhed. Det er vigtigt, at man også husker, at man gennem valgfag i 2.g og 3.g kan møde elever fra andre klasser. Og ved at deltage i de mange sociale tilbud på skolen, fx i musical, debatklub, brætspilsklub eller udvalgsarbejde mv. er der også rig mulighed for at skabe venskaber på tværs af klasser. Så bare rolig; du kommer til at føle dig hjemme på GHG.  

Hvorfor Gammel Hellerup Gymnasium har valgt ikke at lade vores elever gå i midlertidige klasser i de første 3 måneder af 1.g 

Undervisningsministeriet har siden 2017 krævet, at gymnasielever starter i et såkaldt grundforløb, og først må vælge deres studieretning efter ca. 2 måneder i 1.g. Intentionen har været, at eleverne på den måde snuser til fagene og bliver mere afklaret om endelige valg af fag i studieretninger. Intentionen er sådan set god, men virkeligheden er en anden. Vores erfaring med det midlertidige grundforløb her på Gammel Hellerup Gymnasium (og på størstedelen af landets gymnasier) er, at det skaber social uro og utryghed blandt eleverne – foruden et stort tab af faglighed. Vi kan ikke stå inde for det tab af faglighed og den dalende sociale trivsel grundforløbet siden 2017 har skabt på landets gymnasier, og har derfor søgt og fået dispensation fra grundforløbet af Undervisningsministeriet. Vores erfaring med grundforløbet viste med al tydelighed, at det at starte op i nye klasser med nye klassekammerater og nye lærere to gange inden for 2 ½ måned var meget hårdt og utilfredsstillende for langt de fleste elever. I stedet for at bruge energien på at fordybe sig i fagene og udvikle venskaber med de klassekammerater, man startede sammen med, skulle man efter 2½ måned igen forholde sig til at skabe nye relationer blandt nye klassekammerater og nye lærere. Vi oplevede, eleverne savnede deres grundforløbsklasse, hvor de netop havde nået at skabe gode relationer. Det resultererede i alt for mange klasseskift, social uro og faglig utryghed, og der gik alt for lang tid, før der ca. et år efter starten i gymnasiet endelig var ro på i klasserne, så der var overskud til at fordybe sig i det faglige. Derfor ser vi det udelukkende som en fordel, at man på GHG starter i sin studieretningsklasse, hvor der bliver brugt tid og energi på, at alle i klassen lærer hinanden og lærerne at kende og falder godt til i et trygt klassefællesskab. På den måde sikrer vi, at vores elever på GHG får den bedste gymnasiestart og dermed de bedste vilkår for social tryghed, faglig fordybelse og udvikling. Vi er så glade for og stolte af at tilbyde vores elever den bedst mulige gymnasietid.

HVOR VILLE VI DOG ØNSKE, AT DET IKKE KUN ER 1. APRIL, VI KAN DELE DEN GODE NYHED OM AT AFSKAFFE GRUNDFORLØBET PÅ GHG.