Elever, lærere, pedel, kontormedarbejder m.m. – Dem man holder skole for og dem der får skolehverdagen til at fungere.

Lærerne spiser frokost (Frederikkevej ca. 1900) – pauserne er en vigtig del af skoledagen. Her lades op til endnu en time/et modul, og det er en utrolig mængde viden som er samlet omkring frokostbordet eller på lærerværelset.

Lærerne har forladt 1960er interiøret for at undervise, men lænestolene venter og askebægeret står klar til cigaren, som er en fast del af pausen – madpakken ligger på køl i køleskab og indtages ved lange borde modsat samtalekrogen. Interiør viser overgangen fra den gamle skole til den nye – stole og sofa egner sig til den intellektuelle samtale, giver pusterum mellem lektionerne og er et første skridt på vejen mod nutidens mere bevidste personalepleje.  

Det moderne lærerværelse, hvor samtalen udfoldes i bløde møbler og madpakken er erstattet af mad leveret af skolens kantine. Personalepleje er tidens løsen for at holde på den veluddannede arbejdskraft og for at få den enkelte lærer til at holde ud i mange år uden at blive nedslidt før tid…Farvevalg er afdæmpet for at dæmpe pulsen mellem moduler, hvor læreren skal servicere 28 elever, tilgodese den enkelte og ramme hele klassen, have styr på elektronisk tavle og pc og udfylde timeplaner og undervisningsbeskrivelser. Modelbillede: Uddeler rektor gaver til ”ugens lærer”?

Rengøring af GHG foregår når elever og lærere er gået hjem, så det er vanskeligt at finde billeder af dette vigtige arbejde. Men her er et af skolens kvindelige rengøringskorps, der gør reklame for deres virke – nej, kvindelige lærere sætter sig selv på spil og sætte studenterne i ekstase, når ”Sulfo Sisters” indtager scenen ved studentermiddagen på den sidste eksamensdag. Lærerrollen skifter over tid og autoritet og respekt for lærergerningen udfordres konstant af elever og myndigheder.

Lærerkollegiet 1920 – en blanding af unge og ældre, kvinder og mænd, fagområder. Måske ser de lidt gammeldags ud, men uanset årstal er opgaven den samme: Undervisning, op-dragelse, dannelse for at sende unge mennesker ud i samfundet med ballast til at blive nyttige samfundsborgere.
Vi løfter i flok – elever på sommertur 1920. GHG er på dette tidspunkt og frem til 1956 en drengeskole, men rektor Hartvig Møllers datter er undtagelsen!
Og her er hun igen – placeret i midten omgivet af drenge i tidens uniformer, som afspejler den sociale spændvidde på skolen og den spejderånd som er en del af skolens dna.
Og så blev de studenter – nogle havde en smoking andre måtte sikkert låne eller leje en.
Elevråd 1960 – yderst til højre Birgit Quistgaard – som senere bliver lærer på GHG og træder dansen i skolegården med appelsin og elev.
Den årlige gallafest – tøjvalget spejler tiden og lejligheden – medens lancier udgør traditionen.
Efter translokation starter den traditionelle tur rundt til studenternes hjem – i 2019 foregår det på ladet af en stor lastvogn og med høj musik, højt humør og bægerklang, hvor det tidligere var heste som måtte trække klassen rundt på den ofte lange rute.
Og sådan ser studenter ud tæt på eller i vores egen nutid (2018).

Meget er forandret gennem GHGs 125års historie: Bygningerne på Frederikkevej er blevet forladt, den nye skole på Svanemøllevej er blevet udbygget og ombygget, drengeskolen er blevet til en skole for piger og drenge, undervisningens indhold og former er ændret over tid i takt med samfundets ændrede behov for arbejdskraft og i takt med de herskende pædagogiske strømninger – men meget er også forblevet, som det altid har været: eleverne er mellem 16 og 20 år og i overgangen fra børn til voksne (de formative år), fokus er på dannelsen og tilegnelse af viden som skal bringe det unge menneske videre i livet, traditioner fastholdes og gentages år efter år (med få ændringer): Introduktion af de nye elever, sportsdag, skolekomedie, studierejse, årsfest/gallafest med lanciers, studentermiddag på sidste eksamensdag, translokation…så selvom meget forandres, så forbliver det meste som det altid har været.

Med foto fra skolekomedien ”Et Folkesagn” 1930 og musical 2018 vi lader tæppet gå – og vender os mod den store historie, som GHG indgår i.

Vidste du, at GHG kun er 5 min. gang fra Hellerup St. og 10 min. på cykel fra Østerbro og Nordvest?